Share This Post

The Lee Towers onderdeel van de beeldenroute; Let’s Get Physical

Ontdek het Merwevierhavengebied (M4H) in Rotterdam West via een beeldenroute van meer dan 30 grootschalige Atelier Van Lieshout sculpturen, gepresenteerd op 12 locaties, waaronder The Lee Towers!


‘Let’s Get Physical’ is een beeldenroute verspreid over het Merwevierhavengebied in Rotterdam West. Aan de hand van ruim dertig grote beelden biedt ‘Let’s Get Physical’ bewoners én bezoekers de mogelijkheid om het havengebied in ontwikkeling te leren kennen. Het maritieme verleden is hier nog goed voelbaar, maar dit is ook een proeftuin voor de maakindustrie van morgen. Creativiteit, innovatie en ondernemerschap kleuren dit relatief onbekende deel van de stad. ‘Let’s Get Physical’ is ook een viering van onze hervonden vrijheid. We mogen weer met elkaar zijn, eropuit gaan en ontdekken. De crisis duurt weliswaar voort, maar juist in dit soort tijden van beperking biedt kunst weerwoord, afleiding en ruimte.


Atelier Van Lieshout is de studio opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout. Van Lieshout was in de jaren ’80 een van de eersten om zich te vestigen in het Merwevierhavengebied en is er nooit meer weggegaan. Een van de eerste projecten die nationale en internationale bezoekers naar M4H brachten, was AVL-Ville in 2001, waar Van Lieshout gedurende een jaar lang een zelfvoorzienende, onafhankelijke staat oprichtte in de haven van Rotterdam. Voor AVL-Ville creëerde de kunstenaar een eigen vlag, grondwet, valuta, ziekenhuis, werkplaats voor wapens en bommen, boerderij en slachthuis en woningen. ‘Let’s Get Physical’ heeft als doel het publiek opnieuw creatief te betrekken bij het gebied van Rotterdam west.


Het werk van AVL stelt vragen over zaken die we normaal vinden maar die dat niet altijd zijn. Het gaat over onze omgang met dieren in de bio-industrie en destructieve landbouwmethoden, over de manier waarop de samenleving is ingericht om zo efficiënt mogelijk te produceren en steeds meer te consumeren, over seks, intimiteit en de lijven van anderen. Telkens is daarbij de spanning voelbaar tussen de maatschappij of het systeem enerzijds en het individu anderzijds. Het werk van AVL ademt gelijktijdig blijmoedig cynisme en zwartgallig utopisme.


Let’s Get Psysical begint bij het Beeldenpark van AVL Mundo, waar gedurende de looptijd van de beeldenroute de complexe installatieTechnocrat wordt opgebouwd. In dit werk wordt het afval van de mens – en de mens zelf – gebruikt als grondstof voor de productie van biogas. Eén van de belangrijkste beelden uit deze serie is Alcoholator (2004), een installatie die dagelijks duizenden liters drank produceert om deelnemers aan Technocrat rustig en gelukkig te houden. 


Rondom het hart van Let’s Get Physical nemen ruim tien andere plekken deel aan de beeldenroute. Het werk van AVL sluit naadloos aan bij de locaties en versterken hun identiteit. Zo is Milkman (2015) te zien bij Floating Farm, de eerste drijvende boerderij ter wereld en waakt The Sower (2018) over de Voedseltuin, een stichting die biologische groente en fruit verbouwd om pakketten van de Rotterdamse Voedselbank aan te vullen. De nieuwe sculptuur Utopia (2020), een prototype robot-krijger, is een grote wachter die één van de ingangen van het M4H-gebied bewaakt. Andere werken zijn op bijpassende locaties door het gebied geplaatst op locaties als: Weelde, Floating Farm, Keilecafé, De Voedseltuin, Keilewerf, Stichting Dakpark en diverse openbare plekken in het gebied.


‘Let’s Get Physical’ is te zien van 18 juli tot en met 4 oktober 2020. Meer informatie en een routekaart met de werken en locaties is te vinden op www.avlmundo.org  


Over Atelier Van Lieshout


Atelier Van Lieshout (AVL) is de studio opgericht door de in Rotterdam gevestigde beeldhouwer en visionair Joep van Lieshout. Sinds de oprichting in 1995 werkt Van Lieshout alleen onder deze naam, om zo de mythe van het individuele artistieke genie te doorbreken. De afgelopen drie decennia heeft AVL een veelheid van werken geproduceerd op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Wat deze werken gemeen hebben is een aantal terugkerende thema’s als systemen, macht, seks en leven en dood. Atelier Van Lieshout kreeg internationale erkenning voor sculpturale installaties met controversiële, sinistere én speelse ondertoon.


Website Atelier Van Lieshout: https://www.ateliervanlieshout.com/


Rondleidingen door UrbanGuides
Ontdek ‘Let’s Get Physical’ op de fiets! UrbanGuides biedt rondleidingen aan, georganiseerd door een ervaren gids. Meer informatie vind je hier.


Read more

News

Container Paviljoen

Samen met Concrete Culture heeft Bakkers|Hommen haar intrek genomen in het recentelijk gerealiseerde duurzame modulaire “Container Paviljoen” in Eindhoven. Het paviljoen is geplaatst op een eerder door





Technical Developer

marnix nies

Samen een beter project realiseren door alle disciplines in hun kracht te zetten.