Share This Post

Bakkers | Hommen en Koelhuis Eindhoven sponsoren dit jaar het Solar Paviljoen op Stijp-S tijdens de Dutch Design Week.

Bakkers | Hommen en Koelhuis Eindhoven sponsoren dit jaar het Solar Paviljoen op Stijp-S tijdens de Dutch Design Week. Deze sponsoring weerspiegelt de benadering van Bakkers | Hommen op kunst en cultuur als belangrijke factoren binnen een innovatieve vastgoedontwikkeling, een benadering die tot uitdrukking komt bij de participatie van het bedrijf in Koelhuis Eindhoven.


Het paviljoen wordt dit jaar ontworpen door V8 Architects in samenwerking met Marjan van Aubel Studio, die als hoofddoel heeft om de transitie van solar technologie naar solar design te maken.


” Het paviljoen is een zintuiglijke beleving en tijdens de Dutch Design Week dé plek om op poëtische wijze het oogsten van zonne-energie te ervaren. WE willen bedrijven uitdagen om door het smeden van slimme coalities samen te werken aan de urgente uitdagingen waar we als samenleving voor staan. ” – Michiel Raaphorst, V8 Architects


Van Solar Technologie naar Solar Design

Nederland heeft een lange traditie om de omgeving zo renderend mogelijk te maken en staatwereldwijd bekend om zijn ontworpen oplossingen. In onze drang om onze planeet te verduurzamen in combinatie met onze energiehonger worden nu daken en velden ingezet om zonne-energie op te wekken. Deze aanpak botst meer en meer met ons landschap en onze steden. Michiel Raaphorst: ‘Momenteel wordt energie alleen op een techno-functionele manier geoogst. We moeten onderzoeken hoe we de energie van de zon in ons dagelijks leven kunnen integreren zodat we ervan kunnen houden, kunnen omarmen en van kunnen genieten.’


Het Solar Paviljoen maakt daarom van het oogsten van de zon een nieuwe publieke ruimte. Het laat zien dat Photo-Voltaïsche panelen meer kunnen zijn dan technische elementen en het verkent nieuwe manieren om oppervlakken te creëren die de zon oogsten. Op deze wijze krijgende zonne-energie oogstende oppervlakten betekenis, en worden geïntegreerd in de bebouwde omgeving. Marjan van Aubel: Zonne-energie heeft een nieuw perspectief nodig, een persoonlijkere en die deel maakt van onze cultuur. Dit paviljoen demonstreert Solardesign op een heldere manier en laat zonne-energie op een nieuwe manier ervaren.


Door samenwerking circulair

Eerder werkte V8 Architects en Marjan van Aubel Studio samen in Dubai aan het prijswinnende Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling met als thema energie, water en voedsel. Dit keer focussen ze zich compleet op energie om zo Solar Design op de kaart te zetten. Voor de Solar Biënnale en Dutch Design Week is er een samenwerkingsverband gemaakt met productleveranciers met als resultaat een ontwerp dat een grove constructie met delicate technologie combineert. Het paviljoen bestaat uit vier robuuste stalen masten waartussen een ‘doek’ van glazen zonnepanelen is gespannen. Het is volledig circulair en maakt gebruik van geleende standaard bouw en energie-componenten. Daardoor is elk onderdeel van dit paviljoen nadien demontabel en herbruikbaar.

Zintuiglijke ervaring

De programmering van het paviljoen staat in het teken de Solar Biënnale door het oogsten van zonne-energie te koppelen aan de publieke ruimte. Voor bezoekers is er een vast en wisselend programma, met onder meer een mobiele opnamestudio die werkt op zonne-energie.


Het paviljoen bevat 3 verschillende plekken:

– Het Zonneveld: Een korte reis door het dak geeft bezoekers zicht op een veld van speciaal ontworpen zonnepanelen van Marjan van Aubel Studio. Een spectaculaire ervaring van kleur en licht.

– De Koof: Een intieme ruimte die de bezoeker afschermt en verwarmt door infraroodpanelen op zonne-energie.

– De Cirkel: Onderdeel van de Solar Biënnale en beweegt mee met de activiteiten van de Biënnale, deze 5 meter reflecterende bank maakte je onderdeel van het paviljoen en biedt podium aan lezingen en performances.


Het paviljoen is de centrale ontmoetingsplek van de Dutch Design Week. Het is dagelijks gratis te bezoeken op het Ketelhuisplein in Eindhoven van 22 tot en met 30 oktober tussen 11:00 en 18:00.


Over Koelhuis Eindhoven:
Koelhuis Eindhoven is een inclusieve culturele onderneming die een platform biedt voor hedendaagse cultuur en nieuwe mediakunst om hun publiek te ontmoeten, een plek voor lokale en internationale kunstenaars, technologen en makers om hun creaties te ontwikkelen en te presenteren, samen te werken en te interageren met hun uiteindelijke publiek. De locatie wordt officieel geopend tussen eind 2023 en begin 2024. Het project betreft de herbestemming van een koelhuis in de voormalige wijk Campina in Eindhoven. Koelhuis is gebaseerd op een hybride benadering van financieel duurzaam cultureel beheer, waarbij kunst en cultuur worden ingezet als kruk voor positieve maatschappelijke en stedelijke verandering.
Read more

News

Vacature Projectcontroller (m/v) 40 uur per week

Ben jij een gedreven, accurate en zelfstandige projectcontroller met affiniteit voor projectontwikkeling en in staat een stevige sparringpartner te zijn voor verschillende projectmanagers? Dan zijn

Technical Developer

marnix nies

Samen een beter project realiseren door alle disciplines in hun kracht te zetten.